Ακαδημία

Σε όλες τις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες της Ευρώπης κάθε σύλλογος που σέβεται την ιστορία του και ενδιαφέρεται για το μέλλον του, διαθέτει τμήματα υποδομής, που είθισται να αποκαλούνται ακαδημίες ποδοσφαίρου. Με τον όρο αυτό, εννοούνται όλα τα στάδια από τα οποία πρέπει να περάσει ο νεαρός ποδοσφαιριστής ωσότου καταλήξει, εάν τα καταφέρει, στην ανδρική ομάδα.

Για τις χώρες αυτές η ύπαρξη τμημάτων υποδομής θεωρείται αυτονόητη, για τον λόγο αυτό και οι ιθύνοντες των συλλόγων δίνουν στις ακαδημίες ανάλογη προσοχή με την ανδρική ομάδα. Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει ο Α.Ο. ΞΑΝΘΗ Π.Α.Ε. που για πολλά χρόνια δουλεύει σε αυτόν τον τομέα, γαλουχεί  και ανδρώνει νέους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.

Η ΞΑΝΘΗ είναι ίσως, η κορυφαία ομάδα στην Ελλάδα, όσον αφορά την παραγωγή ποδοσφαιριστών, οι οποίοι από μικρή ηλικία γνωρίζουν τις πτυχές του ποδοσφαίρου και είναι από τους συλλόγους, που αντιλήφθηκε τη σημασία και την προοπτική της δημιουργίας οργανωμένων τμημάτων υποδομής.

Η δεκαετία του ’90 αποτέλεσε σταθμό για την – τότε – SKODA ΞΑΝΘΗ και νυν Α.Ο. ΞΑΝΘΗ Π.Α.Ε. καθώς μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα δημιούργησε το Αθλητικό Κέντρο στα Πηγάδια μόλις 8 χιλιόμετρα μακριά από την Ξάνθη.

Στην υπηρεσία της ακαδημίας βρίσκονται προπονητές, γιατροί, μασέρ, φυσιοθεραπευτές, διαιτολόγος και ψυχολόγος. Παράλληλα, σε αυτά τα χρόνια, κατάφερε να καθιερωθεί στο πρωτάθλημα της Super League και να υπολογίζεται ως μια υπολογίσιμη δύναμη στον Ελλαδικό χώρο έχοντας μάλιστα κορυφαίες διακρίσεις με Πανελλήνιου Τίτλου, τόσο στο Πρωτάθλημα Νέων, όσο και στο Πρωτάθλημα Εφήβων.

Τα αποτελέσματα της ακαδημίας δεν άργησαν να φανούν καθώς ανέδειξε παίχτες κλειδιά που αγωνίζονται σε κορυφαίες ομάδες και αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης με την Εθνική μας ομάδα στα γήπεδα της Πορτογαλίας το 2004.

Ποδοσφαιριστές όπως οι: Βασίλης Τοροσίδης, Μαρίνος Ουζουνίδης, Νίκος Κωστένογλου, Χρήστος Μαλαδένης, Ζήσης Βρύζας, Ανδρέας Ζήκος, Στέλιος Βενετίδης, Χρήστος Πατσατζόγλου, Σπύρος Βάλλας, Πέτρος Μάνταλος, Γιούρι Λοντίγκιν κ.α. έχουν ξεκινήσει την ποδοσφαιρική τους καριέρα από τα τμήματα υποδομής της Ξάνθης.

Οι προπονήσεις των νεαρών ποδοσφαιριστών διεξάγονται από έμπειρους προπονητές. Τα παιδιά, προπονούνται σκληρά την εβδομάδα, συμμετέχουν σε πρωταθλήματα με αντιπάλους παιδιά της ηλικίας τους και συμμετέχουν σε αγώνες που διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, φέρνοντας μάλιστα αρκετές διακρίσεις και τρόπαια.

Ο Α.Ο. ΞΑΝΘΗ Π.Α.Ε., όμως, δεν περιορίζεται μόνο σε θέματα ποδοσφαιρικής παιδείας των νέων της ακαδημίας της, αλλά φροντίζει και για τη μόρφωσή τους. Κάθε παίκτης που έχει πολλές απουσίες στο σχολείο του ή ανάρμοστη συμπεριφορά, αποκλείεται από τις προπονήσεις και αν δεν συμμορφωθεί, αποβάλλεται οριστικά.

Εκτός από το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, η ξανθιώτικη ομάδα δεν θα μπορούσε να μην εκμεταλλευτεί τις άρτιες εγκαταστάσεις της και το αθλητικό της κέντρο. Επί σειρά ετών, διοργανώνει δύο τουρνουά διαφορετικών ηλικιακών κατηγοριών, προσελκύοντας το ενδιαφέρον Ακαδημιών από όλη την Ελλάδα, με το επίπεδο να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό. Στις διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, το αθλητικό κέντρο γεμίζει παιδιά όλων των ηλικιών που έχουν την ευκαιρία να ζήσουν όμορφες ποδοσφαιρικές στιγμές και να αποκομίσουν εμπειρίες αθλητικά… μοναδικές!

ΤΜΗΜΑΤΑ

Στις ακαδημίες του ΑΟ Ξάνθη ΠΑΕ λειτουργούν τα τμήματα Ακαδημιών Κ13 και Κ11 και Υποδομής K20, Κ17 και Κ15 .