Ιστορία της Ομάδας

Η “ΓΕΝΝΗΣΗ” ΤΟΥ Α.Ο. ΞΑΝΘΗΣ

Η ιστορία μας αρχίζει το 1967.
Στην πόλη της Θράκης, την Ξάνθη, υπάρχουν ομάδες που είναι γνωστές ανά το πανελλήνιο: η Ασπίδα και ο Ορφέας. Η πρώτη έχει ιδρυθεί το 1922 ενώ ο Ορφέας 19 χρόνια νωρίτερα, το 1903. Δύο μεγάλες σε μια πόλη, όπως είναι φυσικό, στις μεταξύ τους συναντήσεις επικρατεί ξεσηκωμός καθώς ο κόσμος ήθελε να δει από κοντά τις μεγάλες “μονομαχίες”. Οι κόντρες, πάντα μέσα στον αγωνιστικό χώρο, συνεχιζόταν για πολλά χρόνια και σε κάθε ματς υπάρχει ένας μύθος, μια ιστορία που οι παλαιότεροι γνωρίζουν. Οι ανάγκες της εποχής, η αλλαγή πλεύσης των διοικούντων των δύο σωματείων και το γεγονός πως την πόλη της Ξάνθης θα έπρεπε να εκπροσωπεί μια δυνατή ομάδα που να είναι ικανή να πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα γέννησαν τον Αθλητικό Όμιλο Ξάνθης το 1967. Δεξιά η φωτογραφία, από τις αρχαιρεσίες του Α.Ο.Ξ.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Η αναδιοργάνωση των πρωταθλημάτων ήταν η αιτία που η νεοσύστατη ομάδα δεν αγωνίστηκε στις τοπικές κατηγορίες αλλά αμέσως στο πρωτάθλημα της Β! Εθνικής κατηγορίας που εκείνη την εποχή και πολλά ακόμη χρόνια στην συνέχεια χωριζόταν σε ομίλους. Η αρχή ήταν δύσκολη, όπως αναμενόταν, καθώς υπήρχαν πολλές δυσκολίες να αντιμετωπιστούν αλλά η αγάπη των ανθρώπων για την Ξάνθη και το άθλημα ήταν αρκετή έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν. Την πρώτη σαιζόν 1967-1968 ο ΑΟΞ (Αθλητικός Όμιλος Ξάνθης) τερματίζει στην 15η θέση της βαθμολογίας με 24 βαθμούς, τέρματα 46-59 και τον Αντώνη Αντωνιάδη να σημειώνει 24 γκολ. Κανονικά έπρεπε να υποβιβαστεί αλλά οι αναδιαρθρώσεις την διατηρούν στην Β! Εθνική. Την επόμενη χρονιά, ο Αντωνιάδης φεύγει για την Αθήνα, αλλά στην βαθμολογία τερματίζει ένα σκαλί ψηλότερα στην 14η θέση με τέρματα 36-61 και τον Πατηνιώτη να έχει το απόλυτο των συμμετοχών (34).

Η Β! ΕΘΝΙΚΗ

Για πολλά χρόνια ο ΑΟΞ βρισκόταν στην Β! Εθνική κατηγορία, 18 χρόνια συνεχόμενα για να είμαστε ακριβείς, με την ομάδα να τερματίζει στις μεσαίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Χωρίς να καταφέρνει να τερματίζει ψηλά ο ΑΟΞ κέρδιζε τον σεβασμό των αντιπάλων που έβλεπαν την Ξάνθη να μάχεται σε όλα τα παιχνίδια και να μην εγκαταλείπει ως το τελευταίο λεπτό.

Μέσα σε αυτό το διάστημα πολλοί ποδοσφαιριστές πέρασαν και φόρεσαν την φανέλα όπως οι Τσαγκαλίδης, Πατηνιώτης, Λεμονίδης, Φωτίδης, Διαμαντής, Χαϊτίδης, Φραγκάκης, Μπαρμπαλέξης, Νεοχωρίτης, Τσουγκανάτος, Κούσης, Θεοδωρίδης, Γεωργακόπουλος, Δουμπάς, Μουμτζίδης, Χατζηθεοδοσίου, Κοτζαμάνης, Ναβροζίδης, Κυρικλίδης, Βασιλειάδης, Γιαννόπουλος, Λαμπρίδης, Τουργκάι, Ορχάν, Μπέρτος, Αρχοντάκης, Χατζημεστής, Χατζηεφραιμίδης, Τσετινές, Πανίδης, Ψωμάς, Νεζμή, Σουμπέκας, Φωτίου, Μανούκος, Ξανθόπουλος Λαδόπουλος, Πανίδης και πολλοί άλλοι που προσέφεραν στο να βρίσκεται ο ΑΟΞ στις καλύτερες ομάδες της Ελλάδος.

ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ & ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Την χρονιά 1984-1985 έρχεται ο υποβιβασμός στην Γ! Εθνική κατηγορία σε μια χρονιά που υπήρχαν κρυφά όνειρα πως θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει και να πάρει το εισιτήριο για την Α! Εθνική. Τα πράγματα ήρθαν διαφορετικά και έτσι ο Α.Ο.Ξ. φιλοξενήθηκε στα γήπεδα της Γ! Εθνικής αλλά μόνο για 365 μέρες καθώς επέστρεψε δυνατός. Εκείνη την περίοδο ο προπονητής της ομάδας ο Γιάννης Γιακουμής έφυγε απρόσμενα και πήγε να διδάξει μπάλα μακριά από την Ελλάδα.

«ΕΚΕΙ – ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ Α! ΕΘΝΙΚΗ!»

Το 1988-1989 το όνειρο και οι κραυγές του κόσμου “Εκεί – εκεί στην Α! Εθνική” γίνονται πραγματικότητα Ήρθε η ώρα των πανηγυρισμών, αφού εξασφαλίστηκε η άνοδος την Α! Εθνική. Η ομάδα της Ξάνθης μπήκε πλέον στην κατηγορία των μεγάλων του Ελληνικού ποδοσφαίρου, αποφασισμένη να … ριζώσει και να καθιερωθεί. Η 1η θέση στην βαθμολογία και η κατάκτηση του πρωταθλήματος με χαρακτηριστική άνεση με τον ΑΟΞ να πραγματοποιεί σπουδαίο 2ο γύρο στο πρωτάθλημα και τον Αχιλλέα Αδαμόπουλου να ανακηρύσσεται 1ος σκόρερ με 30 γκολ είναι λίγα από τα πολλά στοιχεία εκείνης της εντυπωσιακής χρονιάς. Στους σκόρερ και ο Βασίλης Χατζόπουλος με 12 γκολ.

Κάθε αρχή και δύσκολη λέει ο λαός μας και ήταν φυσικό στην πρώτη της παρουσία στο πρωτάθλημα της περιόδου 1989 – 1990 να δυσκολευτεί, αλλά τελικά εξασφάλισε την παραμονή καταφέρνοντας να τερματίσει στην 11η θέση. Μάλιστα ο Μαρτσέλο με τον Σάντρο ήταν και οι πρώτοι ξένοι στην ιστορία της ομάδας, ενώ από τα μεγάφωνα του γηπέδου σε κάθε επιτυχία ακουγόταν Βραζιλιάνικα τραγούδια.


Τα πράγματα δεν ήρθαν ευνοϊκά ούτε την επόμενη αγωνιστική σαιζόν. Έστω και δύσκολα, η ομάδα παρέμεινε στην κατηγορία την τελευταία αγωνιστική. Παράλληλα, υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες στον οικονομικό τομέα. Εκεί χρειαζόταν πολύ μεγαλύτερη ενίσχυση. Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί μια μακροχρόνια και αξιόπιστη λύση. Οι προσπάθειες του τότε προέδρου Θεόδωρου Κοκκάλα και των συνεργατών του έφεραν αποτέλεσμα. Και βρέθηκε η «χρυσή λύση».

ΣΥΜΦΩΝΙΑ – «ΣΤΑΘΜΟΣ»

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ποδοσφαίρου μας, μια μεγάλη εταιρεία ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου τις υποχρεώσεις της ομάδας. Σπόνσορας … Ένα νέο κεφάλαιο, όχι μόνο για την Ξάνθη, αλλά και για τον ελληνικό αθλητισμό, που άκουγε για σπόνσορες στην Ευρώπη αλλά δεν έβλεπε να γίνονται ανάλογα βήματα και στην χώρα μας. Τώρα πλέον τα ζούσε. Η εταιρεία ΒΙΑΜΑΡ Α.Ε. ήταν πρωτοπόρα κι ανέλαβε την ομάδα. Πλέον δεν υπήρχε μόνο Ξάνθη, αλλά SKODA ΞΑΝΘΗ. Η ιστορική συμφωνία «σταθμός» υπογράφηκε στις 10 Οκτωβρίου 1991 και μια νέα σελίδα άνοιξε για την ομάδα.

Τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοποριακής για το ελληνικό ποδόσφαιρο συμφωνίας δεν άργησαν να φανούν. Η «ένεση» στο ταμείο της θρακιώτικης ομάδας ήταν κάτι παραπάνω από τονωτική. Λύθηκε το οικονομικό πρόβλημα, έφυγε ένας – ο μεγαλύτερος σίγουρα – «βραχνάς» κι ξεκίνησε αμέσως μια ανοδική πορεία.

ΑΝΕΒΗΚΕ ΕΠΙΠΕΔΟ

Υπήρξε άριστη οργάνωση, έγιναν σημαντικές μεταγραφικές κινήσεις, αφού υπήρχαν πλέον διαθέσιμα τα χρήματα που απαιτούνταν και αυτό άρχισε να αποδίδει καρπούς.
Το 1992-93 η SKODA ΞΑΝΘΗ τερμάτισε στην 8η θέση του βαθμολογικού πίνακα, πραγματοποιώντας αξιόλογη πορεία στο Πρωτάθλημα. Καθιερώθηκε πλέον στην συνείδηση των φιλάθλων ως μια σπουδαία επαρχιακή ομάδα, αλλά και ως μία σταθερά ανερχόμενη δύναμη στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Παράλληλα οι μεγάλοι σύλλογοι έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για νεαρούς σε ηλικία παίκτες της, οι οποίοι εντυπωσίαζαν με το ταλέντο τους.
Μετά τον Μαρίνο Ουζουνίδη που παραχωρήθηκε το 1992 στον Παναθηναϊκό, ακολούθησαν ο Νίκος Κωστένογλου, ο οποίος μεταγράφηκε στην ΑΕΚ (1994), ο Χρήστος Μαλαδένης (1995) και ο Τριαντάφυλλος Μαχαιρίδης (1996) στην ίδια ομάδα, ο Ζήσης Βρύζας (1997) στον ΠΑΟΚ. Ο δρόμος άνοιξε και όλοι ήθελαν να αποκτήσουν πλέον ποδοσφαιριστές από – την τότε – SKODA ΞΑΝΘΗ. Ο Κέλβιν Σέμπουε (1998) πήγε κι αυτός στην ΑΕΚ, οι Παρασκευάς Άντζας και Λουτσιάνο Ντε Σόουζα δόθηκαν το καλοκαίρι του 1998 στον Ολυμπιακό και ο Άκης Ζήκος στην ΑΕΚ. Το 1999 ο Στέλιος Βενετίδης μεταγράφηκε στον ΠΑΟΚ, ενώ σε αυτούς προστέθηκε και ο Χρήστος Πατσατζόγλου, ο οποίος υπέγραψε στον Ολυμπιακό και πολλοί άλλοι στην συνέχεια.

ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ & ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Σε «νέα τροχιά» πλέον η ομάδα, ακολουθεί μια πορεία που θα την ζήλευαν πολλοί και ήδη άρχισαν να την μιμούνται αρκετοί. Το… οξυγόνο της ΒΙΑΜΑΡ Α.Ε. αποτέλεσε τον καλύτερο οιωνό για τις μέρες και τα χρόνια που ακολούθησαν. Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η αγωνιστική πορεία της ομάδας.

Καθιερώθηκε πλέον στις 10 καλύτερες ελληνικές ομάδες και καλύτερη θέση στην οποία τερμάτισε ήταν η 5η, την περίοδο 2001-2002 οπότε και πέτυχε ένα μεγάλο στόχο την έξοδο στο Κύπελλο UEFA που υπήρξε όραμα όσων εργάστηκαν για τον Σύλλογο, με προπονητή τότε, το Νίκο Καραγεωργίου. Πέρα από την πολύ καλή πορεία στο πρωτάθλημα έφτασε μια ανάσα στο να αγωνιστεί στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος αλλά είχε αποκλειστεί στα ημιτελικά του θεσμού από την ΑΕΚ στην παράταση.

Με μεγάλη διάθεση λίγα χρόνια αργότερα, η SKODA ΞΑΝΘΗ από την 5η θέση έφτασε ακόμη πιο ψηλά, ανεβαίνοντας ακόμη έναν «όροφο». Συγκεκριμένα την αγωνιστική σαιζόν 2004-2005 τερμάτισε 4η (επίδοση ρεκόρ στο πρωτάθλημα) ενώ όπως και το 2001-2002 έφτασε στα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδος αλλά αποκλείστηκε από τον Άρη.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ UEFA

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2002 η SKODA ΞΑΝΘΗ τότε, αγωνίζεται για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό παιχνίδι. Στο γήπεδο «Ολίμπικο» της Ρώμης αντιμετωπίζει την Λάτσιο και για ένα ημίχρονο δεν κοιτά απλά στα μάτια τον μεγάλο της αντίπαλο, αλλά την απειλεί με το δοκάρι του Μπα. Στην επανάληψη όμως η ομάδα δεν μπόρεσε να αντισταθεί και δέχθηκε το βαρύ 4-0. Ο επαναληπτικός στο γήπεδο του Α.Ο.Ξ. έληξε ισόπαλος με 0-0.
Σύντομα όμως η ξανθιώτικη ομάδα επανήλθε στην Ευρώπη αφού κέρδισε επάξια για δύο συνεχόμενες σαιζόν το εισιτήριο για το Κύπελλο UEFA. Τόσο το 2004-2005 όσο και το 2005-2006 τερμάτισε στις θέσεις που οδηγούσαν στην Ευρώπη (4η και 5η αντίστοιχα) με προπονητή τον Γιάννη Μαντζουράκη. Μετά την Λάτσιο το 2002 λοιπόν, έρχεται η Αγγλική Μίντλεσμπρο (2005) με την οποία πραγματοποιεί φανταστική εμφάνιση στην Αγγλία αλλά οι Άγγλοι είναι αυτοί που προκρίνονται με τέρματα 2-0 χάρη στο σκορ του πρώτου αγώνα.

Την επόμενη χρονιά (2006) αντιμετώπισε την ρουμάνικη Ντιναμό Βουκουρεστίου, μία ομάδα που είχε νικηφόρο σερί 11 αγώνων.
Ο Ντιέγκο Κιντάνα έγινε ο ποδοσφαιριστής που πέτυχε το 1ο γκολ στην ιστορία της ομάδας στην Ευρώπη λίγο πριν την συμπλήρωση του πρώτου 10λέπτου. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς οι Ρουμάνοι επικράτησαν με 3-4 μέσα στην Ξάνθη και 4-1 στο Βουκουρέστι και με συνολικά τέρματα 8-4 προκρίθηκαν στους ομίλους του κυπέλλου UEFA.

Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

Οι ευρωπαϊκές συμμετοχές δεν συνεχίστηκαν στο εγγύς μέλλον με την ξανθιώτικη ομάδα να προσπαθεί να σταθεροποιηθεί στις μεσαίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Η σαιζόν 2006-07 ξεκίνησε με αλλαγή προπονητή και η ομάδα τελικά τερμάτισε στην 11η θέση τη βαθμολογίας.
Την σαιζόν 2007-08 διαθέτοντας και τον Τόμας Ρατζίνσκι στο ρόστερ της, επέστρεψε στην 8η θέση του βαθμολογικού πίνακα και την επόμενη χρονιά στην 7η. Μέσα σ’ αυτά τα 3 χρόνια υπήρξαν συνολικά 11 αλλαγές στην τεχνική της ηγεσία.

Η ΠΑΡΑΜΟΝH ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΞΟΔΟΣ

Ωστόσο το πιο δύσκολα ήρθαν την σαιζόν 2009-2010 για το ξανθιώτικο συγκρότημα. Είχε ξεκινήσει με τον Βόλφγκανγκ Βολφ στον πάγκο της κι αρκετές φιλοδοξίες την χρονιά, όμως στην πορεία, τα πράγματα πήραν διαφορετική τροπή και η SKODA ΞΑΝΘΗ – τότε – έφτασε κοντά στο χείλος της… Β! Εθνικής. Το βάρος της φανέλας όμως, η δύναμη της ψυχής της και η συγκλονιστική παρουσία του κόσμου της που την ακολούθησε στα πολύ… δύσκολα, κατάφεραν έστω και την τελευταία αγωνιστική να βγάλουν την ομάδα από την ζώνη υποβιβασμού καταλαμβάνοντας την 13η θέση στο πρωτάθλημα κι επεκτείνοντας το σερί διαδοχικών παρουσιών στην κορυφαία κατηγορία.

Μετά από την πολύ δύσκολη εμπειρία της παραπάνω σαιζόν ακολούθησε μία μεταβατική περίοδος δύο ετών. Ήρθαν παίκτες εγνωσμένης αξίας στο ρόστερ της ομάδας, όπως ο Τζορτζ Μπόατεγκ και ο Κρίστοφερ Κατόγκο και η SKODA ΞΑΝΘΗ τερμάτισε στην 9η θέση της Super League. Σε μία χρονιά πάντως που μένει χαραγμένη στις μνήμες των φιλάθλων για τον απρόσμενο χαμό του ποδοσφαιριστή Ολουμπάγιο Αντεφέμι (18-04-2011).
Από την επόμενη σαιζόν ήρθαν οι αλλαγές και στην πράξη. Το οργανόγραμμα με την αξιοποίηση νέων παιδιών από τα Τμήματα Ανάπτυξης και Υποδομής της SKODA ΞΑΝΘΗ επανήλθε σταδιακά και δυναμικά. Την χρονιά 2011-12 η ομάδα τερμάτισε στην 11η θέση κι έδειξε ότι έχει την γνώση και την ικανότητα να προωθεί νέους παίκτες κι αυτοί να διακρίνονται.

Την σαιζόν 2012-13 με ακόμη περισσότερους νέους ποδοσφαιριστές από τα… σπλάχνα της στο ρόστερ αλλά και την κατάλληλη ενίσχυση εμπειρίας τον Γενάρη, η ομάδα πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό β’ γύρο που της έδωσε την 7η θέση της βαθμολογίας.
Τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο ΠΑΣ Γιάννινα αλλά και ο Παναθηναϊκός με την αδειοδότηση δεν τους επέτρεψαν να συμμετάσχουν στο Europa League κι έτσι το ευρωπαϊκό εισιτήριο έφτασε σε μία από τις πιο οργανωμένες και φερέγγυες ομάδες του πρωταθλήματος, την SKODA ΞΑΝΘΗ.

Η ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ, Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΚΡΙΣΗ!

Χωρίς τον απαιτούμενο χρόνο ξεκούρασης η ξανθιώτικη ομάδα ξεκίνησε πολύ νωρίς την προετοιμασία της για την αγωνιστική σαιζόν 2013-14 καθώς υπήρχαν και οι Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Η κλήρωση έγινε και στην “καρδιά” του καλοκαιριού σε διπλή αναμέτρηση η ξανθιώτικη ΠΑΕ κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Λίνφιλντ από την Β. Ιρλανδία. Ήττα με 0-1 στον πρώτο αγώνα στο γήπεδό της στα Πηγάδια, όμως στον επαναληπτικό στο Μπέλφαστ η ομάδα του Καραγεωργίου με τα δύο γκολ του Μαρσελίνιο νίκησε στην παράταση με 1-2 σημειώνοντας την πρώτη ευρωπαϊκή της νίκη, την πρώτη ευρωπαϊκή της πρόκριση!

Ακολούθησε η Σταντάρ Λιέγης στην επόμενη φάση με την ξανθιώτικη ομάδα να κερδίζει εντυπώσεις και εμπειρίες όμως να αποκλείεται από τη συνέχεια του θεσμού με δύο ήττες (2-1) και συνολικό σκορ 4-2.

ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΡΑΖ ΣΤΟΝ… ΤΕΛΙΚΟ!

Η ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα που οδήγησε την ξανθιώτικη ομάδα από την μία σαιζόν στην επόμενη σχεδόν χωρίς… ανάσα, είχε και αρνητικές επιπτώσεις. Ο ευρωπαϊκός “αέρας” και τα “πρόωρα” παιχνίδια το καλοκαίρι, αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για μία σωστή προετοιμασία και η ανοδική πορεία στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος δεν είχε συνέχεια. Ακολούθησαν διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα με αποκορύφωμα το 2-3 από τον Πλατανιά και η συνέχεια ήταν… δραματική, με το φάσμα του υποβιβασμού να είναι ορατό. Μόνο νίκη ζητούσε η ξανθιώτικη ομάδα που είχε προπονητή τον Νίκο Κεχαγιά στο τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό στις 13 Απριλίου του 2013. Το τελικό 3-1 και τα υπόλοιπα αποτελέσματα της 34ης αγωνιστικής έβαλαν την ομάδα σε μία διαφορετική διαδικασία και στον αγώνα μπαράζ με τον Ολυμπιακό Βόλου στις 11 Ιουνίου. Σε ένα παιχνίδι νοκ – άουτ στο “Κλ. Βικελίδης” στο οποίο η – τότε – SKODA ΞΑΝΘΗ πήγε με 1,5 μήνα χωρίς επίσημο αγώνα στα πόδια της και ο Ολυμπιακός Βόλου μετά από διαδοχικούς αγώνες play off στη Football League.
Το 1-0 του Γκούρμα για τον Ολυμπιακό Βόλου ανατράπηκε από τις κεφαλιές των Γούτα και Ράνου και το 1-2 της παραμονής πανηγυρίστηκε με χαρά από τους περίπου 5000 Ξανθιώτες που βρέθηκαν στο γήπεδο αλλά και από όλη την πόλη και τον Νομό.
Από τον “πάτο” του… βαρελιού τον Ιούνη του 2014, η ξανθιώτικη ομάδα 11 μήνες μετά είχε αντιστρέψει όλη την κατάσταση. Ενισχύθηκε με ποιοτικούς παίκτες, πήρε τα ρίσκα της με την γρήγορη αλλαγή προπονητή και τον Ραζβάν Λουτσέσκου να αντικαθιστά τον Σάκη Τσιώλη. Με ομαδική δουλειά και πίστη για την διάκριση, η ξανθιώτικη ομάδα στις 23 Μαΐου είχε ραντεβού με την ιστορία.

Για πρώτη φορά συμμετείχε στον τελικό κυπέλλου Ελλάδος, όπου στο ΟΑΚΑ και με την θερμή υποστήριξη περισσότερων από 4000 φίλων της, στην πιο μεγάλη εκδρομή (1.500 χλμ) στην ιστορία των τελικών του θεσμού, έδωσε τον δικό της αγώνα για το τρόπαιο αντιμετωπίζοντας τον Ολυμπιακό.

Παρά την προσπάθειά της το τελικό αποτέλεσμα ήταν 3-1 για τους πρωταθλητές.
Στην 27η διαδοχική της παρουσία στην Super League η ξανθιώτικη ομάδα δεν κατάφερε να πετύχει κάτι αξιομνημόνευτο. Αν και πάλεψε πολύ, δεν κατάφερε να ξεφύγει από τα ρεκόρ της στις ισοπαλίες (15 σε 30 αγώνες) και στις λιγότερες νίκες (6) και να κυνηγήσει μέχρι το τέλος κάποια από τις προνομιούχες θέσεις της βαθμολογίας. Παράλληλα έμεινε εκτός πολύ νωρίς από το κύπελλο καθώς στην φάση των ομίλων η ΑΕΚ και η Λάρισα πήραν τα εισιτήρια πρόκρισης.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ… ΡΙΖΕΣ

Το έτος 2016 είναι ένα νέο σημείο αναφοράς στην ιστορία της ξανθιώτικης ομάδας. Πολλές και ριζικές αλλαγές και σε θέματα που δεν ήταν αγωνιστικά. Με την λήξη της αγωνιστικής περιόδου 2015-2016 και πιο συγκεκριμένα από την 1η Ιουνίου του 2016, η ΠΑΕ SKODA ΞΑΝΘΗ Α.Ο. επέστρεψε στις… ρίζες της και πλέον ονομάζεται ΑΟ ΞΑΝΘΗ ΠΑΕ. Η συνεργασία της “μητέρας” της ποδοσφαιρικής ομάδας ΒΙΑΜΑΡ Α.Ε., τερματίστηκε με την γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία και ως εκ τούτου, ο Σύλλογος που συνέδεσε το όνομά του για 25 συναπτά χρόνια με τον χορηγό του, πορεύεται και πάλι με τις δικές του δυνάμεις και φυσικά υπό την αιγίδα της ΒΙΑΜΑΡ, της εταιρείας του μεγαλομετόχου κ. Χρήστου Πανόπουλου.
Αυτό είχε σαν επακόλουθο πολλές αλλαγές. Από το όνομα και το λογότυπο, μέχρι το γήπεδο και την φιλοσοφία, με την 28η διαδοχική παρουσία του ΑΟ ΞΑΝΘΗ ΠΑΕ στην Super League να ολοκληρώνεται με την ομάδα να καταλαμβάνει την 6η θέση και να τερματίζει σαν πρώτη επαρχιακή ομάδα της κατηγορίας στο φινάλε της συνεργασίας με τον προπονητή Ραζβάν Λουτσέσκου.

50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ…

Κι όλα τα παραπάνω, είναι κάτι λιγότερο από μία μικρή αναφορά στα έργα και τις ημέρας της ομάδας αυτής. Το 2017 συμπληρώθηκαν 50 χρόνια ζωής του Αθλητικού Ομίλου Ξάνθης, με την σαιζόν 2017-2018 να είναι η 29η διαδοχική στην κορυφαία κατηγορία της χώρας, μία επίδοση κατατάσσει την Ξάνθη σε μία από τις ιστορικές ομάδες της χώρας μας. Εκατοντάδες άνθρωποι δούλεψαν και χιλιάδες τον υποστήριξαν, για να φτάσει στο σήμερα ο ΑΟ ΞΑΝΘΗ ΠΑΕ, που από το 1991, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον άνθρωπο που άλλαξε την… ρότα της Ξάνθης, του Νομού και της ευρύτερης περιοχής. Γι’ αυτό άλλωστε, αλλά και για πολλά περισσότερα, βραβεύτηκε ο Χρήστος Πανόπουλος από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τον Μάιο του 2017.

Η ΞΑΝΘΗ ΣΤΗΝ Α! ΕΘΝΙΚΗ

Αναμνήσεις από τις εικόνες των ομάδων της Ξάνθης στην πολύχρονη πορεία της στην μεγάλη κατηγορία…